Calabrië

Het leven is simpel in Calabrië. Er is nauwelijks industrie, er zijn geen wereldsteden en geen grote bedrijven. Wel is er heel veel natuur. De azuurblauwe, soms bijna groene kleur van de zee zie je bijna nergens anders in Europa. Langs de kustlijn van Calabrië ligt maar liefst 800 kilometer fantastische stranden, vaak met prachtig wit zand. Het is een afwisseling van baaitjes, door ruige rotsen van elkaar gescheiden en kilometerslange, brede stranden.

Ongeveer ⅓ van alle Italiaanse olijven komen uit Calabrië. Ook worden er wijnen, citrusvruchten, uien en pepers verbouwd.

National Park Aspromonte is het grootste en meest veelzijdige natuurgebied van Calabrië, met als grootste ‘attractie’ de wolf. Het gebied is ruig en bergachtig, tot bijna 2000 meter hoog.

Bijna al onze zwerfpups komen uit Zuid-Italië en met name uit Calabrië. Door onvoldoende sterilisatieprogramma’s zijn zwerfpups een ware plaag voor  de lokale bevolking. In de dorpen en stadjes zoeken ze naar voedsel en ’s-nachts houden de zwerfhonden met hun gejank en geblaf de mensen uit de slaap. De irritatie is te begrijpen, maar sommige bewoners gaan in hun houding naar zwerfpups veel te ver.

Met regelmaat worden vrijwilligers geconfronteerd met boodschappentassen, kartonnen dozen en vuilniszakken vol met al dan niet nog levende puppies. Of worden zwerfpups gevonden die in het veld zijn geboren en prooi zijn voor wilden honden en wolven. De Carabinieri en de Polizia spelen een belangrijke rol in het doorgeven van verdachte locaties en vindplaatsen.

Vrijwilligers vangen de zwerfpups en brengen hen naar een veilige plek, zoals een asiel of een  particuliere opvang. Als eerste worden de zwerfpups door de dierenarts gechipt en als het mogelijk is wordt de eerste vaccinatie gezet. Dat is een cocktail met stoffen tegen de meest voorkomende ziekten, waarvan Parvo voor zwerfpups de meest levensbedreigende is. Na drie weken krijgen de zwerfpups het boosterprikje (lees de tweede cocktail) en na verloopt van enige weken zijn ze beschermd. De zwerfpups die naar Nederlandse of Belgische families vertrekken om geadopteerd te worden, ontvangen drie weken na het boosterprikje de rabiësvaccinatie.